SUUNNITTELETKO RAVINTOLAA?
VÄLTÄ NÄMÄ VIRHEET

Ravintolan tai kahvilan perustamisessa ja uudistamisessa on nippu avainasioita, jotka tulee huomioida. Etenkin aloittelevan ravintoloitsijan tiellä lymyilee sudenkuoppia, joihin astuminen on täysin vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Kokosimme muistilistan, jota noudattamalla varmistat, että keittiösi toimii hyvissä ajoin ennen avajaisia!

1. Liiketilan on sovittava ravintolalle

Tilasi on oltava löydettävä, lähestyttävä ja asiakasvirtaa houkutteleva.

Mitä tulee lupa-asioihin, rakennusvalvontaviraston on hyväksyttävä tila elintarvikehuoneistoksi. Kiinteistön rajoitteet tai mahdolliset vaatimukset liiketoiminnalle on otettava huomioon: kuinka isoista muutostöistä puhutaan? Vaikka tila vaikuttaisi miten hurmaavalta, muista pitää pää kylmänä – uuden tilan etsiminen voi olla usein fiksumpaa kuin vaikkapa suuret investoinnit tilan rakenteisiin, tekniikkaan ja logistisiin ratkaisuihin.

2. Keittiön on oltava tehokas ja helppokäyttöinen

Toimiva ammattikeittiö toteutetaan laitetoimittajan ja ravintolan yhteistyönä. Lopputuloksena on loistelias kyökki, jonka toiminnallisuus ja laitevalikoima on optimoitu ravintolan toimintakonseptin mukaiseksi. Tällöin keittiössä työskentely on tehokasta ja ergonomista, eikä ylimääräisiä askeleita pääse syntymään. Aikaa säästyy myös siinä, että tilojen siivous käy käden käänteessä.

3. Laiteinvestoinnit tulee mitoittaa oikein

Ravintolasi laitevalikoiman ja -kapasiteetin on taivuttava niin ruuhkahuippuihin kuin hiljaisempiinkin hetkiin. Laiteinvestoinnit ovat keskeisessä osassa: ylimitoitusta tulee välttää (maksat turhasta ja käyttö hankaloituu), mutta alimitoittaakkaan ei saa (keittiö ei kykene toimimaan kuormituksen alla). Laitteet tulee myös asemoida tarkasti.

4. LVIS-nelikon on toimittava virheettömästi

Lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö. Siinäpä kvartetti, jonka täytyy olla täydessä toimintavalmiudessa mieluiten hyvissä ajoin ennen ravintolasi avajaispäivää! Muistathan, että suurin osa LVIS-töistä vaatii ammattilaisen osaamista, vaikka remonttisormiasi miten syyhyäisi.

LVIS-ratkaisuissa onnistuminen edellyttää a) osaavaa, täsmällistä suunnittelua b) tiivistä yhteydenpitoa projektitahoihin ja c) onnistunutta toteutusta urakoitsijoilta. Näin me Bistrolla hoidamme homman: varmistamme laitteiden tarvitsemat LVIS-tarpeet jo suunnitteluvaiheessa ja pidämme langat kuumina projektitahojen kanssa. Kirsikka kakun päällä on Bistron asennustiimin asennustyö, jonka päätteeksi keittiökokonaisuus liitetään kiinteistötekniikkaan näppärästi (useimmiten yhdessä päivässä, jos tarkkoja ollaan). Ei turhia viiveitä aloituspäivän lähestyessä!

5. Varaa aikaa ja rahaa riittävästi

Urakointi, laiteasennukset ja henkilökunnan perehdytys upouuden tilan saloihin vaativat oman aikansa. Etenkin vanhoissa kiinteistöissä saattaa rakentamisen tai remontoinnin aikana ilmetä huomiota vaativia yllätyksiä. Siksi on tärkeää laatia realistinen, joustovaraa sisältävä aikataulu yhteistyössä projektin ammattilaisten kanssa. Aikataulua tulee myös aktiivisesti seurata urakoitsijoiden ja muiden valittujen toimijoiden kanssa.

Aika on yksi resurssi, raha toinen. Ennakkobudjetointi kannattaa laatia niin, että käyttöpääomaa on jäljellä rakentamisen investointien jälkeenkin. Lisälainoituksen neuvottelu kesken rakennusprojektin aiheuttaa säätöä vielä liiketoiminnan käynnistyttyäkin, joten tarkkaan budjetointiin ja sen aktiiviseen seurantaan kannattaa panostaa heti alkumetreiltä.

Heräsikö kysyttävää tai syttyikö idealamppu? Ole rohkeasti yhteydessä, niin vaihdetaan ajatuksia!

Terveisin, bistrolaiset

Ota yhteyttä Soita 02 277 8555